Fytoremediatie in de praktijk: workshop en terreinbezoek

16/03/2022

Fytoremediatie is een duurzame, ecologische bodemsaneringstechnologie. Die technologie maakt gebruik van planten en hun geassocieerde micro-organismen. Samen verwijderen ze verontreinigende stoffen uit bodem, water of sediment via afbraak, extractie, transformatie of vervluchtiging.

Fytoremediatie staat al een aantal jaren in de belangstelling. Logisch ook: het is een innovatieve, milieuvriendelijke, duurzame en lage-kosten sanerings-alternatief voor huidige saneringsmethodes. Fytoremediatie biedt dan ook heel wat voordelen: op vlak van kwaliteit van de leefomgeving, natuurlijk kapitaal, biodiversiteit en ecosysteemdiensten.

Tijdens deze workshop begeleiden Mario Clemmens en Dirk Dubin je bij de uitwerking van een concreet project. Daarbij pas je in de praktijk toe wat je leerde tijdens de webinar Hoe ga je aan de slag fytoremediatie?.  Zo leer je wat het inhoudt om de haalbaarheid in te schatten en een concept voor fytoremediatie aan te vatten. 

In de namiddag is er een terreinbezoek op het betreffende terrein om de specifieke inrichting, het beheer en de monitoring te bekijken. Hierbij worden ook enkele technieken geïllustreerd.

De locatie voor het terreinbezoek

Turnhout

  • Natuurgebied Winkelsbroek. Daar bekijk je de stabilisatie van chroom langs de oever van de Grote Calie en de aanpak van nutriëntproblematiek.

Deze opleiding maakt deel uit van een opleidingstraject over fytoremediatie. De andere webinars in deze reeks zijn de webinar Kennismaking met fytoremediatie en de webinar Praktisch aan de slag met fytoremediatie.

vr 22 april 2022   -    10:30 - 15:00   |   Turnhout

Inschrijven